Spara pengar

Att spara pengar borde vara en självklarhet för alla, åtminstone för alla som har ett jobb. Om du har ett regelbundet sparande blir du inte allt lika sårbar för oförutsedda utgifter och dessutom har du en helt annan möjlighet att hitta på roliga saker. Utöver detta så är det fantastiskt skön känsla att se pengarna växa på kontot, månad efter månad.

Hur mycket du har möjlighet att spara är naturligtvis svårt för mig att säga. En tumregel som många använder är att spara 10 procent av sin inkomst efter skatt. Så fort du har fått in lönen på kontot så för du över 10 procent av pengarna till ditt sparkonto. Detta gör du alltså innan du betalar några räkningar eller några andra utgifter. Får du in 15000 på ditt lönekonto för du alltså över 1500 till ditt sparkonto. Om du får pengar över i slutet av månaden är det också bra att föra över lite extra pengar till ditt sparande.

Hur ska man spara då? Ja, det beror helt på vad du sparar till, eller egentligen vilken tidshorisont du har. Sparar du på ett års sikt eller mindre än så, ja då är ett helt vanligt sparkonto att föredra. Pengarna växer inte, men å andra sidan så riskerar du inte heller att de minskar i värde. Du får idag nästan ingen ränta på ett vanligt sparkonto, men någon tiondels procent brukar man kunna hitta.

Sparar du på längre sikt (vilket vi starkt rekommenderar att du ska göra) så bör du placera dina pengar så att de får möjlighet att växa. Det enklaste sättet är att spara i fonder på ett investeringssparkonto (ISK). Är du inte intresserad eller insatt så är det enklaste att sätta upp ett automatiskt månadssparande. Då dras pengarna på ett datum som du själv väljer och pengarna fördelas i de fonder som du själv har valt.

För den som har tid och intresse är det givetvis intressant att investera i aktier. Du bör dock vara försiktig om du är nybörjare eftersom risken att dina pengar minskar mycket i värde är större här jämfört med om du väljer att investera i fonder. En fond äger nämligen aktier i många olika börsbolag, vilket gör att riskspridningen blir betydligt bredare.

Det finns även andra sätt att investera sina sparpengar. Du kan till exempel investera i råvaror som olja och guld.