Skuldsanering

Om du har väldigt mycket skulder som du inte kommer kunna betala inom rimligt tid så kan du ha rätt till skuldsanering. Det innebär att du får leva på existensminimum i fem år och därefter stryks dina skulder. Under femårsperioden går alla dina pengar, förutom de som du behöver för att överleva, till att betala av på dina skulder.

De enda som kan bevilja skuldsanering är kronofogdemyndigheten. Det smidigaste sättet att börja är att vända sig till budget- och skuldrådgivaren i din kommun. Det finns i alla Sveriges kommuner och är helt kostnadsfritt. De kan hjälpa dig att ta reda på om du har möjlighet att få skuldsanering och se till att din ansökan blir korrekt ifylld.

Skuldsanering är en unik möjlighet som finns för privatpersoner i Sverige. Om du har dragit på dig stora skulder som ung så finns det en räddningsplanka som gör att du inte behöver dras med skulderna livet ut, vilket förmodligen skulle ha blivit fallet annars.

Här på ”Din ekonomi” förespråkar vi att du redan från början ska vara återhållsam med att låna pengar. Framför allt ska du passa dig för dyra småkrediter. Räntan på snabblån är otroligt hög och det är ofta den typen av lån som gör att människor hamnar i ekonomisk knipa. Genom att följa de råd vi ger här på sajten så hoppas vi att skuldsanering är något som aldrig ska behöva bli aktuellt för dig.