Låna pengar

De allra flesta av oss måste någon gång gå till banken för att låna pengar. Det är en naturlig del av livet och vissa affärer är väldigt svåra att spara ihop pengar till. Jag tänker framför allt på den kanske största affären vi gör under vår livstid – när vi köper ett hus eller en lägenhet. Bolån har nästan alla som har eget boende, och det är absolut inget konstigt med det.

Många lånar också till att köpa en bil eller motorcykel. Det kan vara motiverat i vissa fall, men här bör man alltid tänka en extra gång. Kan jag kanske köpa en billigare bil och slippa ta ett billån? Ett lån på en bil blir aldrig så billigt som ett bolån, men om du är en skicklig förhandlare kan du i dagens läge hitta ganska bra priser även på den här typen av lån.

Utöver dessa finns det också lån som du tar utan säkerhet, så kallade blancolån. Det här är den absolut dyraste formen av lån och bör så klart i möjligaste mån undvikas. Om du måste ta ett blancolån så har du egentligen inte råd, och då bör du i nio fall av tio undvika att göra affären. Om du dessutom hamnar efter med återbetalningen, ja då kan det bli riktigt, riktigt dyrt. Låna aldrig till konsumtion – det är en regel som alla borde hålla väldigt hårt på.

Sammanfattningsvis så kan man säga så här. Att låna pengar är inte konstigt eller skamligt. Att låna till en bostad är ofta till och med helt nödvändigt. Om du bor på en plats där din bostad ökar i värde kan ett bostadslån faktiskt, hur konstigt den än låter, vara en bra affär. Tänk dock på att dagens låga ränta inte är någon garanti för att det alltid kommer att vara så. Räntan kan sticka iväg, och då är det viktigt att du har lite marginal i din månadsbudget så att du orkar bära en högre kostnad för dina lån. Om du har lånat mycket pengar så kan skillnaden mellan 2 procents ränta upp till tre procents ränta bli ganska kännbar.

Ett räkneexempel:

Du har ett bostadslån på 1 miljon kronor, som du inte amorterar på. Låt oss säga att du har lyckat förhandla dig till en rörlig ränta på 1,6 procent. Det innebär att du har en årlig räntekostnad på 16000 kr. Höjs räntan till tre procent, ja då är det plötsligt 30000 kronor som lånet kostar varje år. Skulle räntan dra iväg till 5 procent så kommer följaktligen ditt lån att kosta dig 50000 kr om året.

En sista uppmaning! Jämför alltid olika långivare när du ska låna pengar. Det kan skilja väldigt mycket. Skäms inte för att försöka pruta. Storbankernas listräntor ska du absolut inte godta, i många fall kan du förhandla dig till en ränta som ligger 0,5 procentenheter under den räntan som banken marknadsför på sin hemsida.